top of page

PENERBITAN

 

Nukilan Pengarang  Buku “Saya Boleh Mengarang” (terbitan EPH) :

 

Daripada pengalaman mengajar, saya dapati ramai para pelajar yang tidak yakin bahawa mereka boleh mengarang dengan baik. Akibatnya ramai yang setakat menghafal karangan-karangan contoh atau frasa-frasa menarik  tanpa mengetahui cara-cara untuk menghasilkan sendiri karangan yang bermutu.

 

Dalam buku ini saya akan mengetengahkan  6 ciri-ciri penulisan yang dapat meningkatkan mutu karangan  pelajar. Dalam setiap bab, para pelajar akan dapat melihat bagaimana karangan yang lemah dapat diperhebatkan setelah disuntik dengan ciri-ciri penulisan ini. Latihan–latihan ringkas dan padat juga akan diberikan agar para pelajar dapat mengasah kemahiran mereka dalam setiap ciri penulisan yang diajar.

 

Buku ini juga diharapkan dapat menggalakkan para pelajar memulakan suatu Jurnal Penulisan sebagai langkah untuk memperkasakan diri mereka dalam penulisan karangan. Contoh-contoh idea dan frasa-frasa menarik dalam buku ini tidak bersifat tuntas, malah sebaliknya disajikan untuk membantu pelajar memulakan tabungan dalam jurnal peribadi mereka.

 

Akhir kata, semoga buku ini dapat dimanfaatkan oleh para pelajar sekalian justeru menjadikan mereka yakin yang mereka BOLEH MENGARANG.

                                                       

Hayati Abdullah (Pengasas Pusat Bahasa Nusa)

BA (NUS), PG. Dip. Ed. (NIE/NTU)

SBM.png

Kunci Jawapan untuk Peringkat PSLE, O-Level dan N-Level

Malay Assessment Books.png
Answer Keys.png

Kompilasi Karangan

SBM Compilation.png

Majalah Kembara NUSA

Khas untuk - Darjah 5/6 dan Menengah

Kembara.jpg

Lungsuri lelaman:

https://www.malaytuitionsg.com/majalah-kembara-nusa untuk keterangan lanjut tentang Majalah Kembara Nusa terbitan Pusat Bahasa Nusa 

bottom of page